dijous, 15 de maig del 2014

ESCRIPTURA HIPERMÈDIA I LECTOAUTORS

“Hom diu que quan mor un ancià a l’Àfrica és com si es cremés una biblioteca. La mort roba la memòria. Gràcies a l’escriptura és mitiga aquesta pèrdua”.[1]


Isidro Moreno veu el lector hipermèdia com a un coautor del relat: un ‘lectoautor’. Creu que si tots fóssim una mica més lectoautors, la mort no s’enduria els nostres textos imaginats.

Hi hauria poca distància entre el coautor oral (aquell oient que influïa o ajudava a millorar la narració del contador d’històries) i el lectoautor hipermèdia.  Amb l’escriptura això s’havia perdut. En tot cas hi hauria una col·laboració indirecta en la qual el lector crea nous mons a partir dels suggerits per l’autor. Hi veuríem una mica allò que Barthes explicava sobre ‘la mort de l’autor i la vida de l’escriptura quan un fet comença a ser relatat’. On cada lector recrea el seu món a partir de la lectura: un lectoautor sense possibilitat d’escriure.  

Si el que és analògic és immutable, el que és digital es pot transformar. L’escriptura hipermèdia  facilita una participació real del lector que esdevé un lector autor que pot seleccionar, transformar i construir.  Al cap i a la fi, la interactivitat és diàleg i, els papers de receptor i emissor s’alternen.  Tanmateix ni el llibre ni l’hipermèdia no avancen sense la col·laboració del lector, a diferència dels relats audiovisuals lineals que no s’aturen ni que el lector no hi pari atenció.

Amb les noves tecnologies hi pot haver una participació selectiva (escullo entre les opcions del programa), una participació transformativa (selecciono i transformo  els continguts proposats per l’autor) o una participació constructiva (selecciono, transformo i , fins i tot, construeixo noves propostes no previstes per l’autor).

Si la linealitat era obligatòria en el món analògic –això no passava en l’oralitat- la escriptura interactiva pot emular  les xarxes neuronals, l’estructura del pensament humà.






[1] Cita d’Isidro Moreno a Escritura hipermedia y lectoautores dins Escrituras digitales. Tecnologías de la creación en la era virtual Virgilio Tortosa (Ed). Publicaciones Universidad de Alicante. Alicante, 2008. Pàg. 21

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada