dilluns, 31 de març del 2014

TED NELSON. L’HIPERTEXT I EL PROJECTE XANADÚ

Theodor Holm Nelson (1937) és un  sociòleg i filòsof nord-americà, pioner en les TIC que va inventar el terme ‘hipertext’ el 1965, tot i que la idea se li va ocórrer el 1960: “Cercava un mitjà de crear sense traves un document a partir d’un ampli conjunt d’idees de tota mena, no estructurades, no seqüencials, exposades en suports tan diversos com una pel·lícula, una banda magnètica o un tros de paper...” (1) I el definia de la manera següent: "Per hipertext entenc escriptura no seqüencial. L'escriptura tradicional és seqüencial per dues raons. Primer, deriva del discurs parlat, que és seqüencial, i segon, perquè els llibres estan escrits per llegir-se de forma seqüencial... no obstant això, les estructures de les idees no són seqüencials. Estan interrelacionades en múltiples direccions. I quan escrivim sempre tractem de relacionar coses de forma no seqüencial". (2). En l’actualitat és molt crític amb el funcionament d’Internet i treballa en el projecte zigzag, un nou concepte de base de dades.

El seu gran projecte hipertextual és Xanadú, que s’anticipà a Internet. La idea bàsica de Xanadú era tractar tot el coneixement acumulat de la societat  com un cos únic i proporcionar-ne l’accés a través d’enllaços dinàmics. El seu llibre manifest sobre l’hipertext és Literary Machines (1981) que parla de Xanadú com una iniciativa cap a la literatura electrònica instantània a més de ser una crònica de l’autor contra les societats informàtiques i les universitats.

Ted Nelson ha dit: "no sé què passarà en un futur, hi ha un 50% de possibilitats que internet, tal com el coneixem ara, no existeixi. Així com el sistema telefònic es va dissenyar per ser una estructura sòlida, en canvi internet no. Avui en dia, qualsevol estudiant des de casa seva pot crear programes, virus, spam, tota una sèrie de problemes que afecten la solidesa de la xarxa. És per això que no sé què pot passar amb internet d'aquí a uns quants anys." 


(1) Vegeu Joan Campàs, L'hipertext. Editorial UOC. Barcelona, 2005. Pàg. 28
(2) Vegeu María Jesús Lamarca Lapuente a Hipertexto: el nuevo concepto de documento en la cultura de la imagen. En línia a http://www.hipertexto.info/
(3) Vegeu la notícia “No estic segur que internet existeixi d’aquí a vint anys http://www.vilaweb.cat/noticia/1606340/20051109/noticia.html



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada