dimarts, 11 de març del 2014

COM PODEM PENSAR. “As we may think” i el Memex de Vannevar Bush



“As we may think” (1945) o “Com podríem pensar” és un article  del matemàtic Vannevar Bush (1890-1974) que hom considera com el precursor  de la idea que després de mig segle acabaria esdevenint el WorldWideWeb, o teranyina mundial.
Durant la Segona Guerra Mundial Bush va dirigir l’Oficina de Recerca i Desenvolupament Científic que treballà en aplicacions militars, entre les quals la construcció de la bomba atòmica. A partir d’aleshores calia esmerçar els esforços cap a la pau. 
Va idear el sistema Memex (MEMory EXtender), una eina d’emmagatzematge de dades capaç d’estendre el coneixement. La màquina podria emmagatzemar tota mena de llibres, publicacions periòdiques, imatges... que es podrien introduir sempre que es volgués.  Seria també un sistema per recuperar la informació de la manera que ho fa la ment humana. Memex tindria algunes característiques dels sistemes hipertextuals:  un accés ràpid a la informació, la possibilitat d’establir enllaços i, també, fer recorreguts i anotacions. Una biblioteca cabria en una caixa de llumins i tota la informació coneguda, en un escriptori.

La màquina de Bush no esdevingué mai una realitat. El seu somni, però, ha estat possible gràcies al Web. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada