dimecres, 12 de març del 2014

Douglas Carl Engelbart, pioner de la interacció persona-ordinador

L’informàtic nord-americà Doug Engelbart  (1925-2013) s’interessà per la incipient tecnologia dels ordinadors a partir de l’article de Bush As We May Think i el Memex i esdevingué pioner en el disseny d’entorns informàtics interactius.

Després de graduar-se a Oregon i doctorar-se a  Berkeley treballà a l’Institut de Recerca de  la Universitat de Standford (SRI). Sempre apostà per la tecnologia per ampliar la intel·ligència humana. Fou l’inventor del ratolí i el processador de textos i va fer aportacions importants com són els sistemes en línia, les videoconferències, les primeres interfícies gràfiques, els correus electrònics o l’hipertext.


Definí les funcions dels ordinadors el 1962, en el seu article premonitori que tenia una idea clara, augmentar l’intel·lecte humà: Augmenting Human Intelect: a ConceptualFramework. Sense oblidar una de les seves proeses ja que  desenvolupà el primer  sistema hipertextual: NLS/Augment (oN Line System). El donà a conèixer a la presentació de la videoconferència   Mother of All Demos  (1968) en la qual debutava el  ratolí i la computació interactiva, el correu electrònic i l’hipertext. L’any 1969 encapçalava el projecte i presentava la xarxa ARPANet, precedent d’Internet. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada